מצדה
מצדה הינו מצבר עתיק הממוקם על פסגת צוק מבודד באזור המזרחי של מדבר יהודה. הצוק עליו ממוקמת מצדה מתנשא לגובה של כ-450 מטרים מעל פני ים המלח והוא נחשב כיום לאחד מאתרי התיירות הפופולאריים ביותר בישראל, כאשר מדי שנה פוקדים את מצדה למעלה מ-700 אלף מבקרים מכל רחבי העולם.
מצדה כסמל מאבק לחירות
במהלך תקופת "המרד הגדול" אשר קדם להחרבת בית שני בין השנים 66 לספירה ועד 73 לספירה, התיישבו במצדה מורדים יהודים אשר ניצלו את ייחודי האסטרטגי של הצוק לצרכי קיומן של "גיחות- שוד" ליישובים שונים באזור ים המלח אשר כבר היו בשליטת הצבא הרומי. במהלך שנות המרד, הלגיון של צבא רומי "איג" בצורה מוחלטת את חומות המבצר ולא הותיר ברירה לעשרות המורדים היהודים אשר שכנו בצוק לבצע פעולת התאבדות המונית וזאת מתוך בחירה שלא לסיים את חייהם כעבדי הרומאים.
לאחר כיבוש מצדה בשנת 73 לספירה ובמהלך תקופת המלך הורדוס, מצדה שימשה את האצולה הרומית כמצודה מלכותית ועל פסגתה הוקמו ארמונות מפוארים, בתי תענוגות, מבני ציבור ואף מערכת לאיסוף ואגירת מי גשמים אשר הבטיחה למעשה אספקה שוטפת של מים לאורך כל ימות השנה.
גן לאומי מצדה
לאורך מאות שנים, מצדה "נשכחה" מדפי ההיסטוריה היהודית וזאת מכיוון שהיהדות המסורתית עשתה כל שביכולתה על מנת להתנער מסיפור ההתאבדות ההמונית של המורדים. מצד שני, סיפור ההתאבדות ההמונית הפך ברבות הימים לסמל מאבק לחירות בקרב התנועה הציונית, כאשר משנות ה-30 של המאה הקודמת (עוד טרם הכרזת המדינה) החלו להגיע למצדה משלחות נוער יהודי מכל רחבי העולם. עוד בסוף המאה ה-19 החלו להתבצע בשטח המצדה פעולות מחקר שונות אשר הובילו בסופו של דבר לפעילותן של משלחות ארכיאולוגיות שונות בשטח המצדה.
החפירות הארכיאולוגיות המקיפות ביותר בשטח המצדה התרחשו בין השנים 1963 ל-1965 על ידי משלחת בראשותו של יגאל ידין, הרמטכ"ל השני של צה"ל ומפקדו במהלך מלחמת העצמאות. החפירות הארכיאולוגיות בשטח מצדה לאורך השנים הובילו בסופו של דבר להקמתו של גן לאומי מצדה המשתרע על פני שטח כולל של 3,400 דונם בשנת 1968.
כשנתיים לאחר מכן, בקיץ 1970, נפתח לראשונה כביש 3199 המחבר בין ערד למצדה ושנה מאוחר יותר רכבל שעולה להר. בשנת 2000 הושלמו לאחר מספר שנים עבודות השיפוץ של הרכבל ובשטח הגן הלאומי מצדה הוקם מרכז מבקרים חדש בו מוצעים למטיילים באזור מגוון רחב של אטרקציות תיירותיות הכוללות בין היתר טיול מודרך במצדה, מופע חיזיון אור קולי, טיול מאורגן באמצעות ג'יפים באזור המצדה וים המלח ועוד. בשנת 2001 הוכרזה מצדה כאתר מורשת עולמית על ידי ארגון אונסק"ו, מה שהוביל לריבוי תיירות החוץ בשטח המצדה בקרב מאות אלפי התיירים הפוקדים את אזור ים המלח מדי שנה. בצמוד לכניסה המערבית של מצדה הוקם חניון לילה המאפשר לינת לילה וקמפינג למרגלות המצדה עבור כל עשרות אלפי המטיילים הפוקדים את האזור מדי שנה. בשטח החניון הוקמו גם חדרי אירוח קבועים למדריכי הטיולים ומורי הדרך, פינות בישול, מתקני נוחיות, מקלחות ותשתיות חשמל.
בנוסף, בשטח מצדה מתקיימות כיום השבעות של חילות שונים בצבא, כאשר מיתוס המצדה כמקום המסמל את המאבק היהודי לחירות ממשיך להוות חלק מהנרטיב הציוני גם בשנת ה-70 לקיומה של מדינת ישראל וזאת על אף חילוקי הדעות הפוליטיים השוררים בין חלקים רבים מהעם.
מעת לעת, מצדה מארחת גם מופעי זריחה ומופעי לילה של מיטב האמנים המובילים של ישראל, כאשר בשנים האחרונות, האופרה הישראלית מקיימת את מופעי פתיחת העונה שלה מול מצדה.
ראה גם: יום כיף לחברות